Specialistische Zorg

Specialistische Zorg

Oorspronkelijk ben ik opgeleid als verloskundige en klinisch epidemioloog aan de Verloskunde Academie Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Daarna heb ik de opleiding tot Care for Women Specialiste aan het Care for Women instituut in Leusden gevolgd.

Dit is een speciale opleiding, die ook wordt afgesloten met een examen. Bij mij kun je terecht met alle vragen over hormonale problemen zoals overgangsklachten of menstruatieproblemen. Ik adviseer niet alleen vanuit de behandelmogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, maar ook vanuit die vanuit complementaire en alternatieve geneeskunde. Bovendien ben ik zelf ook vrouw en begrijp ik als geen ander wat hormonale problemen voor jou als vrouw betekenen.

Ik werk vanuit een eigen praktijk, maar ik ben aangesloten bij de landelijke organisatie Care for Women; hét kenniscentrum op het gebied van vrouwengezondheid. Om de kwaliteit van dienstverlening hoog te houden, volg ik regelmatig nascholingen en ben ik aanwezig op verschillende bijeenkomsten over vrouwengezondheid om op de hoogte te blijven van alle relevante nieuwe ontwikkelingen.


Type consulten

Bij de Care for Women specialiste kun je voor verschillende consulten terecht:

Menopauze consult

Tijdens dit consult van 60 minuten wordt bekeken wat er aan overgangsklachten – zoals bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten en slapeloosheid – te doen is. We gaan samen bekijken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere en alternatieve geneeskunde. Vaak is er aan dit soort klachten namelijk heel goed iets te doen!

Eerst brengen we goed in kaart gebracht welke klachten hormonaal zijn en welke niet. Dit laatste kan namelijk ook gebeuren en vaak is het een combinatie. Pas dan kan bepaald worden welke therapie het beste bij jouw klachten past. Samen bekijken we wat de voor- en nadelen zijn, maar ook wat je er zelf aan kunt doen en welke behandeling het beste in jouw leven en bij jou als persoon past. Omdat je vooraf aan het eerste consult zelf al een vragenlijst invult die de klachten in kaart brengt, kan ik vaak direct aan de slag. Hierdoor zul je merken dat je je snel al weer een stuk beter voelt.

De overgang gaat echter niet alleen gepaard met overgangsklachten. Door de veranderingen in je hormoonhuishouding en de levensfase waarin je verkeert, neemt ook het risico op hart- en vaatziekten, botontkalking, urineverlies en borstkanker toe. Ook hier zal tijdens het consult aandacht aan besteed worden met een duidelijk doel: je niet alleen van je klachten af helpen, maar je helpen zo gezond mogelijk oud te worden door toenemende gezondheidsrisico’s te verminderen. Kortom, het menopauze consult is voor iedere vrouw die de leeftijd van de overgang heeft bereikt een waardevol consult.

Menstruatie en/of PMS consult

Buikkramp, migraine, snel geirriteerd, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gespannen borsten en lage rugpijn. Het zijn slechts een aantal van de klachten die onder PMS (premenstrueel syndroom) kunnen vallen. Inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale verandering rondom je eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. En dat maakt het niet gemakkelijk. Het menstruatie- of PMS consult is dan ook een echte puzzel, die we samen gaan oplossen. Want welke klachten, maar ook welke klachten niet, worden nu echt door de veranderende hormonen veroorzaakt?

Vaak begint dit 60 minuten durende consult met het helder krijgen van je klachten. Een deel hiervan kun je gelukkig zelf al in kaart brengen, door middel van een vragenlijst die voorafgaand aan het eerste consult wordt toegestuurd. Dat scheelt tijd, waardoor ik gelijk met jouw klachten aan de slag kan. Een soort PMS-test en een cyclusoverzicht moeten vervolgens duidelijk maken welke klachten veroorzaakt worden door je hormonen.

Na het stellen van de juiste diagnose kan direct gekeken worden naar de behandelingsmogelijkheden. We gaan dan samen bekijken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere en alternatieve geneeskunde. Aan de meeste hormonale klachten is namelijk heel goed iets te doen! Samen bekijken we wat de voor- en nadelen zijn, maar ook wat je er zelf aan kunt doen en welke behandeling het beste in jouw leven en bij jou als persoon past.

De meest voorkomende reactie van vrouwen is dat zij eindelijk het gevoel hebben dat iemand ook echt begrijpt wat er aan de hand is. Dat ze blij zijn met de kennis van de specialiste en dat door de uitleg tijdens het consult veel duidelijk wordt. Je stelt je immers niet aan!

Ga maar eens na door middel van deze kleine rekensom. Je hebt ‘pech’ en je hebt iedere maand 1 week klachten.Op je 20e verjaardag beginnen de klachten. Op je 50e verjaardag kom je in de overgang. Een week klachten vanaf je 20e betekent dan 12 maanden x 7 dagen x 30 jaar = 2520 dagen klachten. Gedeeld door 365 dagen per jaar= bijna 7 jaar klachten! Daar moet je toch iets aan doen? Daar blijf je toch niet mee lopen? Hoe is deze rekensom bij jou?

Een goede oplossing hiervoor is dus echt belangrijk voor veel jaren van je leven. Hoeveel dagen wil jij je rottig voelen? Dit menstruatie- en/of PMS consult kan hierbij helpen. Je zult merken dat er veel meer mogelijk is dan je nu weet. Probeer het zelf eens!

Vermoeidheidsonderzoek

Vermoeidheid, lusteloosheid en een voortdurend gebrek aan energie, het zijn klachten die wij dagelijks tegenkomen bij vrouwen in onze praktijk. We merken dat veel van deze klachten met goed doorvragen in combinatie met een bloedonderzoek gediagnosticeerd kunnen worden. Vandaar dat vrouwen met dit soort klachten bij ons terecht kunnen voor een vermoeidheidsonderzoek.

Het onderzoek bestaat uit een aantal elementen en begint met het invullen van een speciale digitale vragenlijst voorafgaand aan het consult. De vragenlijst wordt vervolgens tijdens een consult besproken. Op basis van deze vragenlijst en het gesprek wordt een bloedonderzoek aangevraagd bij een laboratorium in de buurt van de praktijk.

Het basis bloedonderzoek bestaat uit de volgende bepalingen:

Bepaling van het vitamine D gehalte

Vitamine D is één van de weinige vitaminen die wij in ons lichaam zelf kunnen maken. Zonlicht is één van de belangrijkste bronnen die we dan nodig hebben. Helaas blijkt een tekort aan vitamine D één van de meest voorkomen oorzaken voor vermoeidheidsklachten bij vrouwen in Nederland te zijn. Een voorzichtige schatting is dat maar liefst 40% van de Nederlandse vrouwen boven de 50 jaar hier last van heeft, maar ook op jongere leeftijd en zelfs bij kinderen en mannen komt het veelvuldig voor. Dat is ook niet zo verwonderlijk als we nagaan dat in de periode september t/m april ons zonlicht helemaal niet sterk genoeg is om zelf vitamine D aan te maken. Bovendien wordt in de zomer veel gesmeerd met zonnebrandcrème, waardoor ook de aanmaak van vitamine D wordt tegengehouden. Vermoeidheid, lusteloosheid, spierkrampen etc. zijn hier dan een gevolg van.

Bepaling van het foliumzuur gehalte

Het Voedingscentrum geeft aan dat foliumzuur (vitamine B11) één van de vitaminen is waarvan Nederlanders niet genoeg binnen kunnen krijgen. Foliumzuur heeft echter een hele belangrijke functie en zorgt niet alleen voor een goede werking van het lichaam, maar ook voor de aanmaak van rode en witte bloedlichamen. Een tekort aan foliumzuur kan direct leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid en een zwak gevoel, maar ook bloedarmoede, darmstoornissen, misselijkheid en hoofdpijn zijn klachten die veroorzaakt kunnen worden door een tekort aan foliumzuur.

Bepaling van het vitamine B12 gehalte

Concentratiestoornissen, vermoeidheid, depressiviteit, prikkelbaarheid, verwardheid, tintelingen, slaperigheid, spierpijn en krachtverlies het zijn enkele klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan vitamine B12. Als we een voorzichtige schatting doen op basis van verschillende onderzoeken zal zo’n 3% tot 5% van alle Nederlanders, jong en oud, een vitamine B12 tekort hebben. Dat betekent in Nederland meer dan een half miljoen mensen. Doordat een tekort aan vitamine B12 vaak langzaam ontstaat en de klachten hierdoor ook, wordt een vroege diagnose vaak gemist.

Bepaling van het Hb gehalte

Een te laag Hb noemen we ook wel bloedarmoede. Er is sprake van bloedarmoede bij een tekort aan rode bloedcellen onder andere door veel bloedverlies (bijvoorbeeld tijdens de menstruatie), verhoogde afbraak, onvoldoende aanmaak van rode bloedcellen of wanneer de rode bloedcellen niet goed werken. Het gevolg hiervan is dat er te weinig zuurstof in het lichaam naar de organen vervoerd wordt waardoor ernstige vormen van vermoeidheid optreden, maar ook duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, zweten etc.

Indien uit het gesprek en de ingevulde vragenlijst blijkt dat ook een schildklierfunctiebepaling of andere bepalingen nodig zijn, wordt dit met u overlegd en kan het onderzoek uitgebreid worden.

Ongeveer een week na de afname van het bloedonderzoek vindt er een tweede consult plaats. In dit consult krijgt u de uitslag en een persoonlijk advies gebaseerd op de uitslagen van het onderzoek en de bevindingen tijdens het gesprek.

Hebt u vaak last van een onverklaarbare vermoeidheid? Laat het dan eens onderzoeken. We helpen u hier graag verder mee.

Zwanger worden consult

Als je besloten hebt zwanger te willen worden, wil je dit het liefst zo snel mogelijk. De meeste vrouwen zijn inmiddels de 30 gepasseerd als ze aan een gezin beginnen. En dat is prima, maar in de praktijk blijkt dat niet voor iedereen zwanger worden zo vanzelfsprekend is. Leeftijd, maar ook leefstijl en de achtergrond van je familie blijken een grote rol te spelen bij de kans op een natuurlijke zwangerschap.

Zo’n 15% van de stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Dan is het, zeker als je al wat ouder bent, belangrijk om zo snel mogelijk advies in te winnen. Daarbij zie ik veelvuldig vrouwen in de praktijk met endometriose en PCOS waardoor zwanger worden moeilijk blijkt.

Tijdens het consult Zwanger Worden brengen we jouw situatie in kaart, bestuderen we je familie-achtergrond en menstruatiekalender en nemen we ook mee in hoeverre je partner hier invloed op heeft. Vervolgens krijg jij dan een gericht advies over wat jij kunt doen om toch zo snel mogelijk zwanger te worden. Als ik hierin iets afwijkends merk, verwijs ik je gelijk door, waardoor je zo snel mogelijk verder kunt.

Anticonceptieconsult

De bevruchting van een eicel in de baarmoeder wordt ook wel de conceptie genoemd. Logischerwijs noemen we het voorkomen hiervan anticonceptie. Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt.

Maar hoe maak je een keuze uit al die verschillende anticonceptiemethoden? Ook hiervoor kun je in mijn praktijk terecht. Ik leg je de voor- en nadelen van de verschillende methodes uit en help je een weloverwogen keuze te maken tijdens het anticonceptieconsult.

De bekendste anticonceptiemethode is misschien wel de anticonceptiepil, kortweg ‘de pil’ genoemd. Maar dat is zeker niet de enige optie, en lang niet voor iedereen de juiste.

Er zijn grofweg twee categorieën anticonceptiemethoden: methoden die gebruik maken van hormonen, maar ook middelen die zonder hormonen hun werk doen. Hormonale anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld de pil, de anticonceptiering of het hormoonspiraaltje. Middelen zonder hormonen zijn bijvoorbeeld het condoom of de koperspiraal.

Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Er zijn dus veel verschillende soorten en redenen om eens stil te staan bij anticonceptie. Tenslotte ga je het voor langere tijd gebruiken.

Een goede afweging maken kan lastig zijn, maar is wel van belang. Hoe betrouwbaar is een middel bijvoorbeeld wanneer je diarree hebt of moet overgeven? En hoe snel ben je weer vruchtbaar als je stopt met een anticonceptiemiddel? Kun jij gemakkelijk elke dag aan anticonceptie denken, of heb je er liever voor langere tijd geen omkijken naar? Of wil je definitief niet meer zwanger kunnen raken en overweeg je sterilisatie? En hoe zit het met risico’s van de verschillende anticonceptiemethoden? Soms weet je niet meer wat je moet geloven met al die tegenstrijdige berichten.

Je ziet het, er zijn een hoop afwegingen die je moet maken als je een anticonceptiemethode wilt kiezen. Verwarrend? Zeker! Hoe fijn zou het zijn als er iemand is die je precies kan vertellen hoe al die middelen werken, wat de voor- en nadelen zijn en je bovendien kan helpen de keuze te maken die bij jou en je levensstijl past? Ik ben er om jou te adviseren in deze keuze. Want anticonceptie kies je veelal niet voor even, maar voor jaren!

Healthcheck

Ouder worden, er komt een moment dat je het aan je lichaam begint te merken. Zo verandert je uiterlijk doordat je huid slapper wordt en je wat extra vet opslaat rond je buik. Maar niet alle veranderingen zie of voel je, ook al zijn ze er wel degelijk. Zeker bij vrouwen. Want wist jij dat door het dalen van onze hormonen tijdens de overgang ons risico op hart- en vaatziekten, botontkalking, urineverlies en nog veel meer andere ziektebeelden sterk toe neemt? De overgang is voor ons vrouwen niet alleen een periode van vruchtbaar naar onvruchtbaar, maar ook een periode naar een verouderend lichaam, waar we goed voor moeten gaan zorgen!

Ouder worden is niet te voorkomen, maar ongemakken die ermee samenhangen kun je wel degelijk uitstellen, bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl. Care for Women houdt zich al bijna 20 jaar met vrouwengezondheid bezig en weet als geen ander hoe je als vrouw zo lang mogelijk gezond en fit blijft. Door middel van een gezondheidscheck kan ik een persoonlijk advies geven. Onze auto brengen we regelmatig naar de garage voor een APK. Dat houdt hem netjes op de weg. Dus waarom niet na je 50e regelmatig een APK voor je lichaam? Dat willen we toch ook netjes op de weg houden?

Je voelt je goed, hebt nergens last van, maar je denkt soms; wat als er nou toch iets is? Je zou wel eens gewoon willen laten nakijken of alles normaal is. Of je geen risico’s loopt waar je niets vanaf weet. Dan kun je in de praktijk terecht voor een gezondheidscheck. Tijdens de gezondheidscheck bepaal ik je glucose, je volledige lipidenbeeld inclusief cholesterol, bloeddruk en BMI. Na afloop van de gezondheidscheck krijg je direct adviezen mee om de uitslagen te verbeteren. Zo kun je actief en gericht aan de slag met risicofactoren voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Tijdens de gezondheidscheck voer ik een aantal metingen uit;

Bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel wordt ook wel het glucosegehalte genoemd. Dit meten we door een druppel bloed uit je vinger te halen. Een speciaal apparaat geeft aan hoeveel glucose er in je bloed zit. Een langdurig te hoge suikerspiegel geeft kans op diabetes type 2 en overgewicht. Veel mensen merken niets van een te hoge bloedsuiker, waardoor je zonder het te weten risico kunt lopen. Bij een gezondheidscheck krijg je een beeld of jouw glucosegehalte in orde is of dat je hier aandacht aan moet besteden.

Cholesterolgehalte

Tijdens de healthcheck wordt ook het cholesterol gemeten (HDL, LDL en tryglyceriden). Het cholesterolgehalte in je bloed geeft aan hoeveel vet er in de bloedbaan aanwezig is. Het cholesterol bestaat uit ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol. Het goede cholesterol, dat we HDL noemen, voert de slechte soort af naar de lever, waar het afgebroken wordt. Het slechte cholesterol, LDL cholesterol, geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit cholesterol is in staat te blijven plakken aan de randen van bloedvaten, waardoor ze dicht kunnen slibben. Het LDL cholesterol wordt hoger als je veel verzadigd vet eet, zoals in snoep en snacks. Het goede HDL cholesterol haal je vooral uit onverzadigd vet, zoals in vis, noten en avocado voorkomt. Ook deze meting wordt tijdens de gezondheidscheck uitgevoerd aan de hand van een druppel bloed, die door een speciaal apparaat geanalyseerd wordt.

Bloeddruk

Tijdens de gezondheidscheck controleer ik ook de bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongezonde leefstijl of chronisch veel stress. De bloeddruk verlagen kan door een gezonde leefstijl, dus niet roken, weinig alcohol en een dieet zonder al te veel zout. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk is medicatie nodig.

De specialist voert ook een lichaamscompositiemeting uit. Hierbij worden de volgende metingen gedaan:

BMI (is uw gewicht gezond bij uw lengte?)

De verhouding tussen je lengte en gewicht, welke gemeten wordt tijdens jouw healthcheck, is een manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Dit noemen we ook wel je Body Mass Index (BMI). Bij een gezond gewicht komt je BMI uit tussen 18,5 en 25. Bij een BMI van boven de 25 is het verstandig wat af te vallen. Overgewicht geeft extra risico op verschillende ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en bepaalde vormen van kanker. Bovendien kan overgewicht ervoor zorgen dat je last krijgt van je gewrichten, bijvoorbeeld in je knieën, door het gewicht dat erop steunt. Na afloop van de gezondheidscheck kan ik je adviseren hoe je kunt afvallen of op gewicht kunt blijven.

Lichaamsvetpercentage

Dit is de hoeveelheid lichaamsvet als percentage van het totale lichaamsgewicht.

Visceraal vet

Het viscerale vet is vet rond de interne organen. Het staat bekend als ‘diep’ vet dat zich verder onder de huid bevindt dan ‘normaal onderhuids’ buikvet. En juist dit vet is erg schadelijk voor je gezondheid.

Spierskeletmassa

Spieren worden in twee typen onderverdeeld: spieren van interne organen zoals het hart, en skeletspieren die aan botten zijn gehecht en voor het bewegen worden gebruikt. De skeletspiermassa kan worden vergroot door te sporten. Meer spiermassa betekent meer energie verbranden. Het vergroten van de skeletspiermassa ten opzichte van de lichaamsmassa betekent dat er meer energie wordt verbruikt door je lichaam. En dat is heel gunstig.