Blog

Hormonen en leefstijl: Feit of fabel?

Artikel van Care for Women Hormonen zijn erg ingewikkeld, dat kunnen we allemaal stellen. Helaas zijn er ook veel misvattingen over. Wij willen deze verduidelijken door het te hebben over de feiten en fabels rondom leefstijl en hormonen. Weet jij al welke stellingen een feit of fabel zijn? Wat je eet heeft effect op je …

Overgang: “Mam, zeur niet zo” | Frances (51) 

Soms komen we tot het besef dat we niet meer de energieke en vrolijke persoon zijn die we ooit waren. Voor velen van ons kan dit een verontrustende realisatie zijn, vooral als het leven ons volledig lijkt te overweldigen. Frances is een 51-jarige vrouw en is voor haar overgangsklachten geholpen door Care for Women specialiste …

Help, de overgang is begonnen!

Gastblog van Care for Women-collega Machteld Kaempfer —————- “Elke meid moet op haar overgang zijn voorbereid!” Grote stolsels, een heftige menstruatie met snel doorbloeden. Het overkwam mij toen ik zelf rond de 40 was. Achteraf bleek het de eerste tekenen van de pre-menopauze te zijn – het kan daarna nog jaren duren voordat de laatste …

Burn-out of overgang?

Helaas zien we vaak dat de symptomen van de overgang vaak verward worden met die van een burn-out. Dat is ook niet zo vreemd, want veel van de symptomen zijn hetzelfde. Regelmatig wordt er hierdoor een verkeerde diagnose gesteld en komen vrouwen met een burn-out behandeling langdurig thuis te zitten. Dat is jammer, want indien …

Gastblog: PMDD

Deze maand hebben wij een gastblog van Patricia Pijnacker. Zij is oprichtster van Stichting PMDD Nederland en vertelt haar verhaal over hoe haar leven met PMDD is geweest.  Inmiddels ben ik 44 jaar en kan ik zeggen dat ik PMDD-wise stabiel ben. Als ik terug kijk, lijkt het andermans verhaal, maar zodra ik inzoom voel …

Aanstelleritis of een serieus probleem?

Een mooie blogpost van Care for Women-directrice Catherine van Heest over PMS Vandaag wil ik het met jullie hebben over PMS. Je weet wel, dat probleem waar vaak lacherig over wordt gedaan. Waar regelmatig het leuke ‘grapje’ over wordt gemaakt van “Aahh, geen seks vanavond, want ze heeft hoofdpijn…”. Ik maak me hier kwaad over. …

Corona, stress en de overgang

Zoals een collega van mij altijd zegt: stress is de verbindende factor tussen alle hormonale problemen! En tja, stress hebben we in deze vreemde tijden allemaal. Thuis werken, of juist extra uren maken in de zorg of bij de supermarkt, de hele dag de kinderen om je heen, je vrienden en familie niet of weinig kunnen …

Die tijd van de maand…

“Nee hoor, ik ga vandaag niet sporten, want ik ben echt onwijs ongesteld!” Een tijdje geleden hoorde ik dit een meisje van een jaar of zestien zeggen, onbeschaamd, midden in de supermarkt. Ik kon wel juichen! En waarom? Omdat ze zich duidelijk niet schaamt. Omdat ze OK is met haar lichaam en dat accepteert. En …

Aan de pil… of toch niet?

Toen ik nog als verloskundige werkte, kreeg ik een keer een stel op spreekuur voor een eerste afspraak. Leuke jonge mensen, hoogopgeleid, al flink wat van de wereld gezien, en nu volledig overdonderd door een onverwachte zwangerschap. Ze waren op wereldreis geweest toen ze er achter kwamen dat zij zwanger was, en hadden dus halsoverkop …

Onnodig bang voor hormonen

Veel vrouwen met overgangsklachten voelen zich beroerd. Toch slikken maar weinigen hormonen tegen nachtzweten en opvliegers. “In Nederland zijn we te huiverig voor hormonen en dat hoeft niet,” zegt gynaecoloog Pauline Ottervanger. “Je hoort vaak dat de overgang natuurlijk is,” zegt prof. dr. Bart fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan het Universitair medisch Centrum te Utrecht. “Maar …