Een mooie blogpost van Care for Women-directrice Catherine van Heest over PMS
Vandaag wil ik het met jullie hebben over PMS. Je weet wel, dat probleem waar vaak lacherig over wordt gedaan. Waar regelmatig het leuke ‘grapje’ over wordt gemaakt van “Aahh, geen seks vanavond, want ze heeft hoofdpijn…”. Ik maak me hier kwaad over. Was het maar zo eenvoudig als een avondje geen seks willen.
Want helaas is dit niet het geval bij PMS. Ter verduidelijking: bij PMS heb je iedere maand klachten vlak voordat je ongesteld wordt. Juist. Iedere maand weer, jaar in jaar uit. Toen ik met Care for Women begon, dacht ik altijd “Jeetje, ik hoop niet dat ik tot de groep behoor die met klachten door de overgang heen moet. Een paar jaar zoveel klachten ervaren lijkt mij echt vreselijk.”. Ik wist toen nog niets over PMS of PMDD. Maar nu, 25 jaar later, ben ik geschrokken van deze indicaties die vaak bij jonge vrouwen direct na hun zwangerschap beginnen op te spelen. Ik zie gezinnen ontwrichten en vrouwen hun baan verliezen omdat ze iedere maand meer dagen hebben met klachten dan zonder klachten. Grappig? Voor hun niet. En dan hebben vrouwen met PMS vaak ook nog eens last van de overgang. Dubbel feest dus.
Vaak zijn vrouwen nog jong op het moment dat ze ontdekken dat ze PMS hebben. Het ontstaat meestal na de zwangerschap. Door de zwangerschap is het gehele hormoonstelsel in de war gebracht en om nog door onbekende redenen niet meer goed in balans gekomen. Bij sommige ‘geluksvogels’ komt PMS zelfs al voor vanaf het moment dat ze voor het eerst ongesteld zijn. Dan heb je toch nog heel veel jaren te gaan voordat je in de overgang bent. Het kenmerkende aan PMS is dat je één week klachtenvrij bent en de klachten verminderen op het moment dat je menstruatie begint. Helaas duurt PMS vaak tot na de menopauze (je laatste menstruatie). Dit betekent dus dat er vrouwen kunnen zijn die drie weken per maand klachten ervaren voor jarenlang. Nou, ik sla liever over als ik een keuze heb. Wie wil nu iedere maand in meer of mindere mate klachten ervaren? Geloof mij maar, je hormonen kunnen een enorme invloed uitoefenen op je emoties, gedrag en gevoelens. Veel vrouwen denken dat de klachten, voorafgaand aan de menstruatie, normaal zijn en dat deze erbij horen. Maar dit is niet het geval. Het is niet normaal om iedere maand in huilen uit te barsten omdat iemand geen “Goedemorgen” tegen je zei of omdat je je thee te koud hebt laten worden.
Inmiddels zijn er meer dan 100 verschillende klachten bekend die veroorzaakt kunnen worden door PMS. Klachten, zoals hoofdpijn, stemmingswisselingen, rugpijn, buikpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, een opgeblazen gevoel en concentratieproblemen. Stel je voor dat je al deze klachten ervaart in de week voor je menstruatie en dat je dan partner ‘chagrijnig’ is omdat jij geen zin hebt in seks. Hoe oneerlijk is dat! Vooral omdat je er niets aan kunt doen dat je je zo voelt. Er is namelijk echt een duidelijke oorzaak: je hormonen die druk zijn met op en neer schommelen in de periode voorafgaand aan je menstruatie. Dat is een feit en niet een verzinsel.
PMS is dus helemaal geen aanstelleritis maar een serieus probleem. Je kan je er echt ziek van voelen en het kan je dagelijks leven flink belemmeren. Dames, laat je alsjeblieft niet beïnvloeden door wat je omgeving zegt en zoek hulp voor de klachten die jij ervaart. Je kan je er alleen maar beter door voelen!