“Nee hoor, ik ga vandaag niet sporten, want ik ben echt onwijs ongesteld!”
Een tijdje geleden hoorde ik dit een meisje van een jaar of zestien zeggen, onbeschaamd, midden in de supermarkt. Ik kon wel juichen!
En waarom? Omdat ze zich duidelijk niet schaamt. Omdat ze OK is met haar lichaam en dat accepteert. En omdat ze waarschijnlijk dus ook aan de bel zal trekken als het op een gegeven moment niet goed lijkt te gaan.
Schaamte rondom vrouw-zijn, en specifiek rondom menstruatie, is vaak nog een reden dat vrouwen veel langer met klachten blijven doorlopen dan eigenlijk nodig is. Schaamte over hoe je vulva er uit ziet, schaamte over hoe je ruikt, over haargroei, over bloedverlies, over afscheiding, over de maat tampons die je gebruikt, over de gevoeligheid van je borsten, noem maar op.
En dat is jammer, want er zijn veel vrouwen die elke maand in stilte lijden onder allerlei klachten die samenhangen met hun menstruatie en die een enorme impact hebben op hun dagelijks leven. Een paar voorbeelden uit mijn praktijk:
- Een meisje van vijftien dat elke maand minstens een dag thuis blijft van school omdat ze tijdens haar menstruatie altijd enorm moet overgeven.
- Een dame die zo veel last heeft van stemmingswisselingen dat ze elke maand op het punt staat om een scheiding aan te vragen van de man met wie ze verder gelukkig getrouwd is.
- Een twintiger die al jarenlang met allerlei stoornissen in het psychiatrisch circuit rondloopt en al even lang roept dat een deel van haar klachten -naast de verdere problemen die er zeker ook zijn- samenhangt met haar cyclus. Tot nu is er nog geen psychiater, psycholoog of andere hulpverlener geweest die hier aandacht aan heeft besteed.
- Een moeder van twee kleine kinderen die sinds haar laatste zwangerschap last heeft van zulk hevig bloedverlies, dat ze tijdens de eerste twee dagen van haar menstruatie nauwelijks de deur uit kan.
Dit zijn natuurlijk vrij extreme voorbeelden, maar het komt vaker voor dan je denkt. En dan heb je natuurlijk ook nog de talloze vrouwen met mildere, maar eveneens erg hinderlijke klachten als hoofdpijn, buikpijn, concentratieverlies, slecht slapen, lichte depressie, etc., etc. Vaak valt dit onder de noemer PMS (premenstrueel syndroom), een ziektebeeld met meer dan 160 verschillende klachten die optreden in relatie tot de menstruatiecyclus. Soms is er (ook) iets anders aan de hand, zoals endometriose (woekering van baarmoederslijmvlies) of een onderliggende depressie.
Veel te vaak blijven vrouwen hier heel lang mee doorlopen; omdat ze denken dat het erbij hoort, dat ze zich aanstellen, dat er toch niets aan te doen is, of omdat ze zich generen om ermee naar de huisarts te gaan. Dus ze nemen maar weer een paracetamol, melden zich ziek en zeggen maar dat het migraine is, of gaan dan toch maar aan de pil.
Herken je jezelf hierin? Schaam je niet, blijf er niet mee rondlopen, want er is doorgaans echt iets aan te doen! Een paar tips waarmee je zelf direct aan de slag kunt zijn:
- Eet elke dag veel groente, zeker 400 – 500 gram per dag. Dat is meer dan de meeste mensen doorgaans eten, dus daar zul je wellicht aan moeten wennen en even aandacht aan moeten besteden hoe je het in je leven inpast. Denk aan extra opscheppen bij het avondeten, maar ook aan ontbijten met een smoothie, lunchen met een salade of verse soep en snoepgroente als tussendoortje.
- Ga (meer) bewegen; sporten natuurlijk, maar ook extra lang wandelen met de hond, vaker de fiets pakken of ’s morgens de gordijnen dichttrekken en meedoen met ‘Nederland in beweging’.
- Kijk eens kritisch naar je stresslevels en wat je daar eventueel aan zou kunnen veranderen. Eerlijk zijn! We zijn hier in Nederland gewend om veel prikkels binnen te krijgen en maar door te blijven jakkeren – eigenlijk hebben we allemaal continu last van een zekere mate van stress. En stress is funest voor je hormoonhuishouding. Neem je leven en je gewoontes dus eens onder de loep, en kijk eens naar technieken als yoga of mindfulness. Daarvoor hoef je niet meteen op les of naar een clubje, maar dat kan gewoon thuis met behulp van YouTube of bijvoorbeeld de gratis Mindfulnessapp van VGZ.
- Neem contact op met mij en kom langs voor een consult! Op basis van jouw verhaal kan ik je een persoonlijk advies geven met betrekking tot leefstijl, voeding, supplementen en/of anticonceptie, waardoor je je binnen afzienbare tijd een stuk beter zult voelen.