Aan de pil… of toch niet?

Afbeelding uit Margriet nr. 39, 2019

Toen ik nog als verloskundige werkte, kreeg ik een keer een stel op spreekuur voor een eerste afspraak. Leuke jonge mensen, hoogopgeleid, al flink wat van de wereld gezien, en nu volledig overdonderd door een onverwachte zwangerschap. Ze waren op wereldreis geweest toen ze er achter kwamen dat zij zwanger was, en hadden dus halsoverkop naar Nederland moeten terugkeren.

“Wat een toestand,” zei ik, “Hoe kon dat nou zo gebeuren, wat voor anticonceptie gebruikte je?”

“Ja eh… niks.”

Ik wist niet wat ik hoorde, “Ja maar joh, dan weet je toch dat je zwanger wordt?!”

“Tja, we dachten dat het zo’n vaart niet zou lopen…”

Oftewel: in de voorlichting over anticonceptie valt nog een wereld te winnen.

***

Ik vind anticonceptieconsulten heel leuk om te doen, omdat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn en het een sport is om iets te vinden wat helemaal bij een vrouw past. Mensen zijn altijd verbaasd over de hoeveelheid opties, èn over het feit dat ze dit nooit geweten hebben.

Wist je bijvoorbeeld dat er een pil is die je PMS-klachten helpt verminderen? En eentje die specifiek wordt ingezet als je tijdens je menstruatie veel bloed verliest? Wist je dat je je door het Mirenaspiraal gestrest en opgejaagd kunt gaan voelen, en dat de lichtste vorm van hormonale anticonceptie een pleister is? En dat het anticonceptiestaafje het meest betrouwbaar is, en dat het inbrengen daarvan (in je arm) heel makkelijk gaat, maar het er uit halen wel een beetje een operatie kan zijn?

Afbeelding: BBC

Ik dacht voorheen dat ik best goed op de hoogte was, maar van deze zaken (en meer) had ik werkelijk geen idee. En het heeft mijn idee over mijn eigen anticonceptie zeker veranderd.

Misschien geldt dat voor jou ook! Dus verdiep je eens, en kijk eens verder dan ‘gewoon maar weer aan de pil’.

Uiteraard kun je voor uitleg en een recept bij je huisarts terecht, maar die hebben meestal maar beperkt de tijd. Dus wil je meer weten: boek een anticonceptieconsult in bij mij of één van mijn Care for Women-collega’s. Dan loop je na een uurtje met een advies op maat de deur uit.

Tja, of je hoopt natuurlijk gewoon dat het zo’n vaart niet zal lopen…

——————————————————————————————————————–

Handige websites:

www.anticonceptie.nl
www.anticonceptievoorjou.nl