Corona, stress en de overgang

Zoals een collega van mij altijd zegt: stress is de verbindende factor tussen alle hormonale problemen! En tja, stress hebben we in deze vreemde tijden allemaal.

Thuis werken, of juist extra uren maken in de zorg of bij de supermarkt, de hele dag de kinderen om je heen, je vrienden en familie niet of weinig kunnen zien, misschien zelfs wel wegvallen van werk en inkomen…

Als je in de overgang bent, kan stress ervoor zorgen dat je klachten toenemen en dus vervelender worden. Overgangsklachten worden grotendeels veroorzaakt door daling van het hormoon oestrogeen, dat tijdens je vruchtbare jaren in de eierstokken wordt aangemaakt. Tijdens en na de overgang maakt het lichaam nog maar een klein beetje oestrogeen aan, o.a. in de bijnieren. Maar die bijnieren maken ook stresshormonen aan… Als je dus veel en/of continue stress ervaart, raakt de aanmaak van oestrogeen ondergesneeuwd, en nemen je klachten toe. Daarvan krijg je weer meer stress, dan weer meer klachten… Enzovoort, enzovoort.

Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel van stress, spanning en opvliegers, en dat kun je juist in deze tijd niet gebruiken. Het is dus belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en zodoende het hoofd letterlijk en figuurlijk koel te houden. Dat is echt niet egoïstisch, maar gewoon noodzakelijk. Als jij voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor anderen zorgen. Eigen zuurstofmasker eerst!

Het is dus zaak om te ontspannen, al is het maar één keer per dag. Even pas op de plaats, even jezelf terugvinden en energie opdoen.

Iedereen ontspant natuurlijk op haar eigen manier (zingen, breien, hardlopen, tv kijken…), dus zoek vooral wat bij jouzelf past. Persoonlijk ben ik een groot fan van yoga, wat mij enorm helpt om de zaken mentaal een beetje op een rij te houden.

Hieronder heb ik een paar sites verzameld die jou wellicht kunnen helpen om jezelf niet volledig te verliezen.

  • De Britse coach Gabrielle Treanor biedt artikelen en podcasts aan over o.a. stressreductie en mindfulness. Ze heeft een mooie, korte podcastaflevering opgenomen over hoe je om kunt gaan met de stress, zorgen en angst die je nu wellicht voelt. Een echte aanrader! Ze heeft de tekst ook uitgeschreven, mocht je lezen fijner vinden dan luisteren.
  • Mijn eigen yogadocente, Hanneke Norbruis, heeft op haar website filmpjes staan met meditaties en ontspanningsoefeningen.
  • Zoals velen met mij, ben ik groot fan van het YouTube yogakanaal Yoga With Adriene. Het staat vol met laagdrempelige yogavideo’s (in het Engels); sommige lang, sommige kort, voor allerlei verschillende aandachtsgebieden. Voor elk wat wils! Een paar van mijn favorieten in tijden van coronastress:

Yoga for Self Care

Yoga for Change and Drain

Yoga for Anxiety

  • Voor een dagelijkse dosis mindfulness en op een laagdrempelige manier even pas op de plaats maken is er de Mindfulness-app van VGZ. Gratis en makkelijk te downloaden op je telefoon, ook als je niet bij VGZ verzekerd bent.

Houd met deze hulpmiddelen je hoofd koel en zorg dat je niet overkookt!

Mocht je er toch nog wat extra hulp bij kunnen gebruiken, dan kun je vanaf nu ook een Skypeconsult bij mij boeken, op een tijd die jou het beste past en doorgaans volledig vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Hier kun je lezen hoe dit in zijn werk gaat.

Wie weet tot ziens!